Nieuw licht op de moord op Libanese ex-Premier Hariri

De uitstekende televisieprogramma’s vormen een van de pluspunten van het leven in Australië. Daarbij doel ik op de publieke kanalen SBS (het ‘multiculturele’ net) en the Australian Broadcasting Company, ofwel de ABC, want de commerciële kanalen produceren overwegend bagger.
Het zijn vooral de uitstekende documentaires en actualiteitenrubrieken die mijn aandacht opeisen. Nu zijn die documentaires meestal van BBC-huize, maar de actualiteitenprogramma’s zijn volledig van Australische makelij. Enkele namen zijn Lateline - de Australische variant van Nova, gepresenteerd door mijn favoriete tv-journalist en interviewer Tony Jones -, Four Corners, Foreign Correspondent en
Rafiq Hariri
Dateline. Dit laatste programma is SBS, de rest is ABC. Beide omroeporganisaties krijgen regelmatig het verwijt van een ‘bias’ richting linkse hoek. En hoewel dat niet geheel ongegrond is, vind ik niet altijd het grootste probleem; we hebben tenslotte genoeg hersens om onze eigen conclusies te trekken uit het vertoonde, maar vooral geldt die ‘bias’ zeker niet voor genoemde programma’s.

Afgelopen zondag zond Dateline een interessante reportage uit over het onderzoek naar de moord in 2005 op de Libanese ex-Premier Rafic Hariri. Ik moet erkennen dat ik een leek ben in deze zaak, reden te meer om te kijken naar wat de reportage van Dateline aan nieuws te bieden had. De reportage richtte zich vooral op het onderzoek dat sinds 2009 werd geleid door de Australische Nick Kaldas. Deze Deputy Police Commissioner van Egyptische komaf geniet voor velen een reputatie van integriteit , maar tegenstanders verwijten hem zijn involvement in de opbouw van het Irak van na de VS-inval en ook wordt hem verweten dat hij banden zou hebben met de CIA. Ik ken Nick Kaldas alleen van enkele televisie-optredens, waarbij ik elke keer werd getroffen door zijn directe, beheerste en gedegen argumentatie. Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat dit een knap opgebouwde façade kan zijn, maar de integriteit die hij algemeen geniet spreekt in zijn voordeel.

Gaande het interview werd duidelijk dat Kaldas tot de conclusie is gekomen dat Hezbollah achter de moord op Hariri zat. ‘Het is onmogelijk dat deze individuen deze aanslag zouden hebben gepleegd zonder de goedkeuring van Hezbollah’. Hij legt daarbij ook een link naar de rol die Syrië en Iran zeer waarschijnijk hebben gespeeld op de achtergrond. Uiteraard ligt dat niet goed bij de Libanese bevolking, waar de islamistische organisatie een enorme goodwill heeft opgebouwd onder de bevolking, dit vooral vanwege haar sociale programma en haar harde stellingame tegenover Israël. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beschuldigt Israël van de moord en het is opvallend te zien hoeveel bijval hij krijgt in de reacties op de site van Dateline. Nu steunen de reageerders voor ongeveer 50% Kaldas, terwijl de andere helft blijft volharden dat de ‘zionisten’ achter de aanslag zitten. Of de waarheid ooit boven tafel komt is zeer de vraag, en uiteraard tast ik zelf omtrent de ware toedracht volledig in het duister, maar het valt me op hoe verbeten de tegenstanders van Israël zich blijven vastbijten in hun theorie. Geen enkele twijfel naar aanleiding van deze reportage; Israël is sowieso de schuldige.

Ik raad geïntereseerden aan zelf de reportage te bekijken via de website van Dateline. Kijk ook even naar de reacties waar ik hierboven melding van maak. Ik blijf de zaak vanaf nu in ieder geval met extra veel belangstelling volgen:

http://www.sbs.com.au/dateline/story/about/id/601350/n/Who-Killed-Hariri

2 opmerkingen:

  1. Het is altijd goed om ook te onderzoeken of er wellicht andere oorzaken zijn achter bepaalde nieuwsfeiten die 'onomstotelijk' vaststaan. Soms is de opgegeven reden te voor de hand liggend, onjuist of er ontbreekt iets essentieels in de commentaren. In de Libanon zijn er te veel zaken die zich buiten het gewone gezichtsveld afspelen. De onverklaarbare driedeling in de politiek, de afhankelijkheid van Syrië of de onvervulbare wens van Syrië om de Libanon weer in te lijven.

    Denkend aan de Libanon vraag ik mij af of wespen in hun nest ook honing opslaan voor de larven die nog moeten uitkomen, net zoals bijen dat doen. Hoe verziekt kan een land worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of wespen honing opslaan ?
    Nee, wespen voeren hun jongen vooral met dierlijk eiwit. Het zijn nuttige roofdieren, die andere insecten aanvallen en aas eten, het menu wordt aangevuld met plantaardig materiaal.
    Het is een belediging voor deze nuttige dieren als je de politieke islam met een wespennest vergelijkt.

    BeantwoordenVerwijderen